Azospermi
Azospermi nedir?
Azospermi çeşitli nedenlerle menide hiç sperm bulunamamasıdır. Semen analizinde canlı sperm hücresi elde edilemeyen baba adayında yalnızca prostat bölgesi sıvıları vardır. Yumurtayı dölleyecek spermin bulunamaması ise kısırlık sebebidir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde Azospermi artık baba olmak isteyen erkeklerin çocuk sahibi olmasına engel değil. Sperm üretiminin olmadığı durumlarda bile testis dokusu içindeki küçük tüp benzeri yapılarda sperm üretimi değişik aşamalarda devam eder. Doğal yöntemlerle sperm alınamayan baba adaylarından Mikro-TESE yöntemiyle sperm elde edilebilir.
Azospermi nedenleri nelerdir?
Erkekte hiç canlı sperm hücresinin bulunmaması durumuna Azospermi denir. Azosperminin çok çeşitli nedenleri olabilir.
- İmmünolojik nedenler (sperm hücrelerine karşı oluşan ve onları ortadan kaldıran antikor adlı maddelerin varlığı)
- Genetik bozukluklar
- Yapısal tıkanıklıklar
- Hormon bozuklukları ve eksiklikleri
- Kriptorşidizm (inmemiş testis) rahatsızlığı
- Testis enfeksiyonları, testis tümörleri…
Azospermi nasıl tedavi edilir?
Mikro TESE yöntemi ile mikroskop altında her iki testisin en az 4 farklı noktasından doku örneği alınarak elde edilen canlı sperm hücreleri dondurulur. Dondurularak saklanan bu sperm hücreleri anne baba adaylarına uygulanan tedavi sürecinde en uygun zamanda anne adayına transfer edilerek hayal ettikleri bebeklerine kavuşmaları sağlanır.
Bir yumurtayı ancak normal şekilli sağlıklı bir sperm dölleyebilir. Bu yüzden yapılacak Sperm Testi (Spermiyogram), kişiye özel tedavinin tüm dinamikler hesaplanarak planlanmasında çok önemlidir. Elde edilen spermlerin sayı ve hareketliliğindeki problemler medikal yöntemler ile tedavi edilebilir. Eğer elde edilen spermlerde morfolojik bozukluklar saptanmış ise Genetik Tanı Testi ile sağlıklı sperm seçimi yapılabilir. Çip Bebek adı ile de bilinen "Mikroçip Uygulaması" ile en iyi kalite spermlerin seçimi yapılarak gebelik şansı artırılabilmektedir.