Tüp Bebek Tedavisinde İlaçların Uygulanması
Tüp bebek tedavisinde özellikle iğne şeklinde ilaç kullanılarak yumurtalıktaki foliküllerin uyarılmasının ve birden fazla yumurta elde edilmesinin; başarı olasılığını olumlu yönde artırdığını biliyoruz.
Yumurtalıklarda adet döneminin başında o ay için yumurtalık deposundan seçilen birden fazla folikülün hazır olduğunu görüyoruz. Ancak beyinin ürettiği hormon miktarı sadece 1 tane folikülün büyümesi için yeterlidir. Her bir folikül içinde 1 yumurta olduğundan; gebelik için bu yumurta kullanılacaktır. Diğer foliküller ve içindeki yumurta hücreleri kullanılamadan harcanacaktır. Beyinin folikülleri büyütmek için ürettiği hormonları iğne şeklinde uyguladığımızda o adet dönemi için seçilmiş ve büyümeye hazır olan tüm foliküllerde büyüme şansı yakalar. Böylelikle elimizde sperm ile döllenme için kullanılacak birden fazla yumurta hücremiz olur.
Tüp bebek tedavisinde iğneler nasıl uygulanır?
Kullanılan iğneler, karın bölgeniz ya da kolunuzdan, kendi kendinize de uygulayabileceğiniz özelliktedir ve her gün düzenli olarak uygulanır. Kullanım sırasında belirli aralıklarla ultrason muayenesi ile kontrolleriniz yapılarak yumurtalıklarınızın verdiği cevap takip edilir. Kaç folikülün büyüdüğü; büyüme hızının yeterli olup olmadığı kontrol edilerek gerekirse ilaç dozlarında değişiklik yapılır.
Tüp bebek tedavisinde kaç gün İğne yapılır?
Tüp bebek tedavisi için kullanılan iğnelere, kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, ortalama 10-12 gün düzenli olarak devam edilir.