Blastokist Transferi (5-6. gün) | Dr. Hakan Özörnek
TR EN RANDEVU ALIN

Blastokist Transferi (5-6. gün)

Blastokist Transferi

İleri tüp bebek tekniklerinden biri olan "blastokist transferi" kısırlık sorunu yaşayan çiftlere bebek sahibi olmakta daha yüksek şans tanımaktadır. 1978 yılında yapılan çalışmalar sonunda başarıya ulaşan ilk tüp bebek gebeliği de "blastokist transferi" ile elde edilmiştir.

Peki nedir ‘blastokist transferi’?

Dünya genelinde ve Türkiye’de artan sağlık problemlerinden biri olan kısırlık / infertilite tüp bebek tedavisi (IVF) ile sonuca ulaştırılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde laboratuvarda mikroenjeksiyon adı verilen yöntem ile her bir yumurta hücresinin içerisine bir adet sperm hücresi enjekte edilir. Döllenme sonucu embriyo oluşur. Laboratuvar ortamında 5 gün boyunca takip edilerek geliştirilen embriyolara "blastokist" adı verilir. Embriyo blastokist evresine ulaştığında yaklaşık 100-120 hücre içerir.

Laboratuvar ortamında yumurta sperm ile döllendikten 16-18 saat sonra kontrol edildiğinde döllenmiş yumurtanın (zigot) içerisinde iki adet çekirdek görülür. Daha sonra bu çekirdekler birleşerek kaybolur ve döllenmiş yumurta bölünmeye başlar. 2, 4, 8, 16 şeklinde hücre sayısını artırarak bölünmeye devam eder.

Üçüncü günden sonra embriyonun hücre sayısı sayılamayacak kadar artar.

Dördüncü günün akşamı veya sonrasında ortasında boşluk oluşmaya başlar. Genellikle beşinci günde içerisi sıvı ile dolu bir boşluk oluşur, etrafı plasentayı oluşturacak trofektoderm denilen hücreler ile çevrili ve inner cell mass (iç hücre kitlesi) denilen bebeği oluşturacak hücrelerden meydana gelen BLASTOKİST’i oluşturur.

Yumurta

Blastokist aşamasındaki embriyo, yarıklanma dönemindeki embriyodan daha geniştir. Blastokist, etrafındaki "Zona Pellucida" denilen koruyucu zardan dışarı çıkmaya başlayarak rahim içerisine tutunmaya hazır hale gelir.

Blastokist Elde Etme

Tüp bebek tedavisinin ilk dönemlerde sadece yarıklanma döneminde (döllenme sonrası 2. veya 3. günde) embriyo transferi yapılırdı. Elde edilen embriyolardan hangisinin gebelik şansı açısından transfere daha uygun olduğunu embriyonun 3. gününde kesin olarak anlamak mümkün değildir. Günümüzde, laboratuvarlardaki teknik imkanların artması, embriyo hakkında daha fazla bilgiye sahip olmamız ve embriyo kültüründe kullanılan solüsyonların geliştirilmesi ile embriyolar rahatlıkla blastokist aşamasına kadar geliştirilebilmektedir. Embriyoların 3. gün sonrasında 2 gün daha bekletilerek anne rahminde tutunma şansı daha yüksek embriyolar elde edilebilmektedir. Ancak iyi olan embriyolar 5.güne kadar gelişebilmektedirler. Ayrıca 5-6. gün embriyolarının genetik kusur/ kromozomal anormallik taşıma olasılığı 3. Gün embriyolarından çok daha düşüktür.

Blastokist transferi gebelik şansını artırır mı?

Yapılan çalışmalar ve laboratuvar sonuçlarımız 5-6. günde yapılan embriyo transferi ile 2 veya 3. günde yapılan embriyo transferinden daha yüksek gebelik oranı elde edildiğini göstermiştir.

Blastokist transferi kimlere uygulanabilir?

Blastokist transferi her hastaya uygulanamayabilir. Blastokist transferi, yarıklanma döneminde fazla sayıda iyi kalitede embriyosu olan hastalarda uygulanabilir.

Laboratuvarımızda embriyoların %70’ı blastokist aşamasına ulaşmaktadır. Bununla birlikte ileri yaş veya ciddi sperm problemi olan hastalarda blastokist gelişimi azalır, hatta bazen hiç blastokist elde edilemeyebilir. Bu durumda embriyo transferi iptal edilir. Bu nedenle blastokist transferi yapılacak hastaların iyi seçilmesi gerekir. Bu konu hakkında, en iyi seçenek sizlere sunulur ve bilgilendirme yapılır.

İstanbul Dışındaki Hastalarımıza Özel Evden Doktor Görüşmesi (EDOG)!EDOG RANDEVUSU ALIN