NGS Nedir, Kimler İçin Uygundur?
NGS (Next Generation Sequencing), yeni nesil dizileme olarak da adlandırılan bu yöntem genel anlamda kromozom taramasında kullanılan bir teknoloji olarak tüp bebek tedavisinde Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT) yöntemleri içinde yer almaya başlayan en yeni ve en kapsamlı kromozom tarama testidir. NGS yöntemi tüp bebek tedavisi kapsamında transfer öncesi embriyolara uygulanan ve embriyoların kromozomlarındaki genetik problemleri tespit eden kapsamlı kromozom analizi yöntemidir. Bu yöntem ile amacımız transferden önce embriyolarda genetik analiz yaparak sağlıklı embriyo seçmek ve tabii ki sağlıklı gebelik şansını arttırmaktır. Bu test ile 24 kromozomun tamamı taranmaktadır.
Bugüne kadar uygulanan ve bilinen farklı PGT yöntemlerine nazaran NGS, yüksek yoğunluklu bir tarama sağlayarak kromozomlarda meydana gelebilen sayısal değişimlerin yanında bazı translokasyonların bile tespit edilmesini sağlamaktadır.
Peki NGS bana uygun mudur?
Bu sorunun cevabını şu şekilde vermek daha açıklayıcı olacaktır. NGS’de amacımız kromozomlardaki sayısal ve yapısal değişimleri saptayabilmek olduğuna göre hangi hasta gruplarında bu değişimlere daha sık rastlanır sorusuna cevap vermek konuyu aydınlatacaktır.
NGS uygulanabilen hasta grupları:
- 38 yaş üstü anne adayları
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları
- Tekrarlayan gebelik kayıpları
- Ağır erkek faktör
- Bireylerin karyotiplerinde görülen değişimler (bazı translokasyonlar)
Hastalarımızdan en sık duyduğumuz soruya açıklık getirmek istiyoruz.
"Bu yöntemi bana mı eşime mi uygulayacaksınız?"
Yöntem, eşlerden toplanan yumurta ve sperm örneklerinin döllenmesi ile elde edilen embriyolara uygulanmaktadır ve kromozomlardaki değişimleri tespit etmektedir. Önceden 3. gün embriyolarında blastomer biyopsisi yapılırken, artık 5.- 6. günde trofektoderm biyopsisi yapılmaktadır. Bu sayede mozaizm oranı da azaltılmaktadır.
Kısaca NGS embriyolarda kapsamlı kromozom taraması yaparak sağlıklı gebelik şansını arttırmaktadır.