Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek tedavisi aşamalarını hatırlarsak;
Yumurtalıkların ilaçla uyarılması: Adet olunan ilk günü 1. gün kabul edersek bu aşamaya adetin 2 ile 4. günleri arasında başlanır. Bu aşama yaklaşık 8-10 gün sürer. Bazen yumurtalık cevabına göre süre 12 -14 güne uzayabilir. Bu süre içinde kullanılan ilaçlara yumurtalık cevabını görmek için, 3 ya da 4 kez ultrasonografi muayenesi ve gerektiğinde hormonal testler yapılır. Tedavinin en yoğun aşaması bu aşamadır. Bu aşamada her gün iğne ve ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Yumurta toplama ve spermle yumurtanın döllenmesi işlemi: Muayene bulguları yumurtaların toplanmaya hazır olduğunu gösterdiğinde, yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Bundan 36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Aynı gün erkekten sperm örneği alınarak sperm ve yumurtanın döllenme işlemi yapılır. Bu işlem günü birlik bir işlem olup anne adayı aynı gün taburcu edilir.
Döllenen yumurtaların laboratuvarda takibi ve rahime transferi: Bu süre döllenen yumurta sayısına göre 2 ile 5 gün arasında değişir.
Embriyo transferinden 10-12 gün sonra gebelik testi ile sonuç alınır. Gebelik testi sonucuna kadar kliniğe gelinmesine gerek yoktur.
Tedavi başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre yaklaşık 15-17 gün arasındadır. Test sonucunu beklemek için geçen süre de göz önüne alınırsa; tedavi başlangıcından yaklaşık 1 ay sonra gebelik testi ile sonuç alınır.