Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Embriyo transferi işlemi tüp bebek tedavisinin en son ve en önemli kısmıdır. Genellikle 5 dakika süren bu işlem ağrısızdır. Steril ortamda olması gerektiğinden ameliyathane şartlarında yapılır. En sık sorulan sorulardan biri embriyo transferi sonrası istirahat gerekip gerekmediğidir. Kliniğimizde hastalarımız transfer sonrası giyinip evlerine gidebilirler, zira yatmanın gebelik şansını arttırmadığı kanıtlanmış bir gerçektir.
Embriyonun Rahime Tutunma Belirtileri
Transferden 12 gün sonra kan testi yaparak gebelik oluşup oluşmadığına bakıyoruz. O güne kadar kan testinde gebelik çıkması mümkün değildir, bazı aceleci hastalarımız erkenden test yaptırıyorlar ve negatif çıktığı için maalesef moralleri bozuluyor. Kan testine kadar olan süreçte herhangi bir gebelik belirtisi olmaz. Yine bazı hastalarımızın hissettiği hafif karın ağrıları, mide bulantısı, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtiler gebelik göstergesi değildir. Embriyo transferi sonrası yerleşme kanaması beklenmez. Embriyoyu rahmin içine transfer ederken ultrason ile bıraktığımız yeri görüyoruz ancak embriyo bıraktığımız yerden çok farklı bir noktaya da yerleşebilir. Anne adayında gebeliğin varlığını ve gidişatını kontrol ettiğimiz hormona beta HCG diyoruz. Tüp bebek tedavisinin en zorlu kısmı belki de transferden sonra gebelik testinin beklendiği dönemdir. Gebelik testinin pozitif çıkması embriyonun tutunduğunu, yani "tüp bebeğin tuttuğunu" gösterir. O noktadan itibaren artık hastayı gebe olarak kabul eder ve gebeliğin ilk döneminde yapılması gerekenleri kendisi ile paylaşırız.
Embriyo transferi sonrası hastalarımıza yağlı yiyeceklerden kaçınmalarını, az az ve sık sık yemek yemelerini, düzenli ve yeterli uyumalarını, kışın yürümelerini, yazın yüzmelerini, alkol ve sigaradan uzak durmalarını öneriyoruz.
Beta HCG nedir?
Beta HCG hormonu vücutta progesteron hormonunun sürekli üretimini sağlar. Gebeliğin olup olmadığını gösteren bir hormondur. Beta HCG hormonu embriyonun anne rahmine tutunmasından sonra salgılanmaya başlar.
Beta HCG hormonu, vücutta progesteron hormonunun devamlı olarak üretilmesini sağlayan bir hormondur. Progesteron hormonu aslında hamilelik boyunca anne adayının düşük yapmasını engelleyen hormondur.