Embriyo Nedir?
Embriyo nasıl oluşur?
Tüp bebek tedavisinde alınan yumurta ile erkekten alınan sperm hücresi laboratuvarda döllendikten sonra her gün hücre bölünmesinin katlanarak artmasıyla embriyo oluşur. Oluşan embriyo 2-5. günde anne rahmine yerleştirilir. 2.ve 3.gün embriyosuna klivaj embriyosu, 4.gün embriyosuna morula, 5-6.gün embriyosuna blastokist denir.
Embriyo hangi sıvıda gelişir?
Embriyolar laboratuvar ortamında medium denilen çeşitli protein, aminoasit, vitamin ve mineraller içeren özel sentetik sıvılarda gelişir.
Taze embriyo ile dondurulmuş embriyo arasında ne fark var?
Taze embriyo transferi ile dondurulmuş embriyo transferi arasında gebelik şansı açısından fark yoktur. Dondurulmuş embriyo transferi ile daha doğal hormonal ortamda transfer yapıldığından, gebelik şansının artabileceğini gösteren çalışmalar olmakla birlikte; gereklilik dışında tüm embriyoları dondurma veya taze transfer yapmayı destekleyici yeterli bilimsel veri henüz yoktur.
Embriyo neden dondurulur?
Tüp bebek tedavisinde yaş ve deneme sayısına bağlı olarak 1 veya 2 embriyo transferi yapılır. Artan kaliteli embriyolar varsa onların dondurulmasını öneririz. Eğer gebelik olmazsa ya da yeniden çocuk isteği olduğunda donmuş embriyo transferi ile sadece rahim içi hazırlanarak daha kolay ve maliyeti daha düşük bir tedavi yapılarak gebelik şansı elde edilebilir.
Bazen de aşağıdaki durumlarda embriyoların tümünü dondurmak, taze transfer yapmamak gerekir:
- Aşırı yumurtalık cevabı olduysa,
- Hormon düzeyleri transfere elverişli değilse,
- Embriyolara genetik tarama yapılacaksa,
- Rahim içi zarı ince ise,
- Rahim içinde miyom, polip gibi tutunmayı engelleyici patoloji tespit edildiyse taze embriyo transferi yapılmaz, tüm embriyolar dondurulur.
Tüp bebekte kaç embriyo olmalı?
Sağlıklı tek bir embriyo bile gebelik oluşturmak için yeterlidir. Ülkemizde 35 yaş altındaki hastalarda 1.ve 2. tüp bebek denemelerinde tek embriyo zorunluluğu vardır. 35 yaş üzeri ve/veya 3. ve daha fazla denemesi olan hastalara ise 2 (iki)embriyo transferi yapılabilmektedir. Artan embriyolar ise çiftin isteğine bağlı olarak dondurulup saklanabilmektedir.
Tüp bebekte embriyo nereye bırakılır?
Embriyo transferi işlemi genellikle anestezi gerektirmeyen, jinekolojik muayene benzeri ağrısız bir işlemdir. Özel kateter yardımıyla embriyo rahim içine yerleştirilir.
Embriyolar nerede saklanır?
Dondurulmuş embriyolarınız tüp bebek tedavisi yaptırdığınız merkezde (-196)®C’deki sıvı azot tanklarında saklanır.
Embriyo kaç yıl süre ile dondurulabilir?
Türkiye’de yasal olarak yılda bir uzatma başvurusu yapılarak 5 yıl süre ile embriyolarınız dondurulabilir.
Kaç yıllık dondurulmuş embriyo ile hamile kalınabilir?
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yasal olarak 5 yıla kadar embriyo dondurulabilmektedir. Özel durumlarda uzatma yapılabilir. Literatürde 10 yıl ve üzeri süre ile dondurulmuş embriyo ile elde edilmiş gebelik vardır.
Geçtiğimiz günlerde ABD’de 30 yıl önce dondurulmuş embriyo ile çocuk sahibi olmuş bir çift haberleri de gündemde yer almıştır.