LH (Luteinizan Hormon) Nedir?
LH (Luteinizan hormon); FSH,TSH,PRL gibi hormonlarla birlikte beyindeki hipofiz ön lobundan salgılanan ve üreme fonksiyonlarında rol alan bir hormondur. Hipotalamustan salgılanan GnRH (Gonadotropin salgılatıcı hormon) hipofiz bezini uyararak FSH ve LH salgılanmasına neden olur. FSH ve LH’a gonadotropinler de denir.
LH ne işe yarar?
FSH yumurta gelişiminde rol oynarken, LH yumurtanın çatlamasını sağlayan hormondur. LH piki dediğimiz yüksek seviyeye ulaştığında yumurtlama gerçekleşmiş olur. Bu dönemde yumurta döllenirse gebelik oluşur. Çatlama sonrasında Progesteron hormonu üretimini de uyarır. Korpus luteum’dan salgılanan LH, gebeliğin devamı için de gereklidir.
Kadınlarda LH değeri ne olmalı?
LH düzeyleri adet döngüsü (siklus) boyunca değişkenlik gösterir.
Foliküler faz (adet başlangıcı – yumurtlama arası): 1,24-8,62 mIU/ml
Ovulasyon (yumurtlama dönemi): 19-103 mIU/ml
Luteral Faz (yumurtlama sonrası): 1,3-12,89 mIU/ml
LH değerleri laboratuvar ve hastanelerin referans aralığına göre değişir. Sonuçlarınızı doktorunuzun değerlendirmesi uygun olur.
LH hormonu değeri bir düşük, bir yüksek çıkabilir mi?
Zaten siklusun fazlarına göre LH değerleri değişkenlik gösterdiğinden ne zaman yapıldığına bağlı olarak aynı ayda yüksek veya düşük değerler saptanabilir.
Adetin 3. günü FSH kaç olmalıdır?
Laboratuvar referans değerleri değişmekle birlikte genellikle adetin 3. günü FSH: 2-12 mIU/ml arası normal kabul edilir.
FSH ile LH arasındaki fark nedir?
FSH ve LH’ın her ikisi de hipofiz ön lobundan salgılanan hormonlardır. FSH siklusun başından itibaren yükselmeye başlar; yumurtanın büyümesine ve olgunlaşmasına yardımcı olur. Yumurta yeterli büyüklüğe ulaştığında LH yükselerek çatlamayı ve yumurtlamayı sağlar.
LH/FSH oranı neden önemlidir?
Ergenlik öncesi 1/1 olan oran ergenlikten sonra 1,5-2/1 oranında olur. 2,5’tan büyükse polikistik over veya hipofiz tümörü gibi olasılıklar düşünülür.
LH yüksekliği ne demektir?
Siklusun ortasında LH yüksekliği normaldir, yumurtlamayı sağlamak için LH’ın yükselmesi gerekir. Siklusun başında LH’ın yüksek olması, FSH’tan büyük değerlerde görülmesi üreme çağındaki kadınlarda, en sık polikistik over sendromunda rastladığımız bir belirtidir. Menopoz döneminde de yine LH düzeyleri yükselmeye başlar.
LH yüksekliği belirtileri nelerdir?
LH yüksekliğini siklus başında, üreme çağındaki kadınlarda en çok polikistik over sendromunda görüyoruz. Adet düzensizliği, yumurtlama olmaması, kilo almaya eğilim, yüz ve vücutta tüylenme artışı gibi belirtiler gösterir.
Sadece hormon seviyesi bir hastalık tanısı koydurmaz, muayene bulgularıyla ve hastanın öyküsüyle birlikte doktor tarafından değerlendirilip tanı koyulmalıdır.
LH düşüklüğü nedir?
Siklus başında (adetin 2.-5. günü arasında) ölçülen LH düzeyinin 1-1,5 mIU/ml’den düşük olmasıdır.
- Hipogonadotropik hipogonadizm
- Kallmann sendromu
- Prolaktin yüksekliği
- Anoreksiya nevroza gibi yeme bozuklukları,aşırı kilo kaybı
- Aşırı stres
- Bazı kalp ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, hormon ilaçları LH düşüklüğüne sebep olabilir.
LH nasıl yükseltilir?
LH düşüklüğüne sebep olan durum doktor tarafından değerlendirilip, altta yatan sebep veya hastalık tedavi edilmelidir.
Menopoza giren kadınlarda LH hangi aralıkta yer alır?
Laboratuvar referans aralıkları farklı olmakla beraber menopoz döneminde LH değerleri 12-55 mIU/ml arasındadır. Menopoz tanısı koymakta LH ölçümünün tek başına yeri yoktur. FSH, AMH, E2 hormon düzeyleri LH’tan daha değerli tanı araçlarıdır.
Yüksek FSH değeri ile hamile kalınabilir mi?
Adetin 2.-3.günü bakılan FSH değeri 12’den büyükse yumurtalık rezervinin azaldığı anlaşılır. AMH ve AFC (antral folikül sayısı) bakılarak tanı doğrulanır. FSH yüksekliği 40’ın üzerinde ise ve 6 aydan fazladır adet görülemiyorsa bir kadın çocuk sahibi olamaz. Yumurtalık rezervi azalmış, ancak adet görebilen, yumurta üretimi devam eden kadınlar çocuk sahibi olabilir.
LH testi fiyatları nedir?
Hastane ve laboratuvarlara göre test fiyatları değişmektedir.