Üreme Check-Up'ı
Üreme check-up’ı nedir?
Üreme check-up’ı ile bebek sahibi olma şansı öğrenilebilir. Hem kadın hem erkekte görülebilen kısırlık yani infertilite nedeniyle neredeyse her 5 çiftten biri istediği halde çocuk sahibi olamıyor. Kadın ya da erkekte kısırlığın görülme sıklığı hemen hemen aynıyken, yüzde 30-40 oranında kadına, yüzde 10-30 oranında erkeğe ait nedenlerden, yüzde 15-30 oranında da çiftin her ikisini de ilgilendiren nedenlerden dolayı ortaya çıkıyor.
Çiftlerin yüzde 10-15’inde ise probleme yol açan neden bulunamadığından bu durum, nedeni açıklanamayan infertilite olarak adlandırılıyor. Çiftler evlendikleri anda çocuk sahibi olmak istemeyebiliyor ve ancak bu bebek sahibi olabilmek için her zaman aynı şansa sahip olacakları anlamına gelmiyor. Bu nedenle yeni evli çiftlerin evlenir evlenmez mutlaka üreme check-up’ı yaptırmalarını öneriyoruz. Bu yalnızca evli çiftler için geçerli değil tabii ki. İleriki yaşlarda anne-baba olmayı planlayan her gencimizin geç olmadan üreme check-up’ını yaptırması gerekiyor.20’li yaşlar gebe kalınması için ideal yaşlar, bu yaşlarda aylık yüzde 25 olan gebe kalma şansı yaş ilerledikçe düşüyor. Kadında doğurganlığı etkileyen en önemli faktör yaş. Bu yüzden ileride çocuk sahibi olmak isteyen herkesin mutlaka üreme sağlığı testini yaptırarak doğurganlığını kontrol ettirmesi gerekiyor. Erken teşhis bebek sahibi olmak isteyen çiftler için büyük önem taşıyor. Çünkü 35’ten sonra kadının doğurganlığında bir azalma ortaya çıkıyor. 40 yaş sonrasında bu azalma hızlanıyor. Kişiden kişiye değişmekle birlikte aşağı yukarı 44 yaşından sonra doğurganlık oranı yüzde 1’ler civarındadır. Kısacası kadının bir üreme çağı var ama maalesef bu o kadar da uzun değil. Bu sebeplerden dolayı çiftler eğlenmeyi, para biriktirmeyi, statü sahibi olmayı öteleyebilirken çocuk doğurmak ertelenmeyecek kadar önemli bir karar. Bu konuda üreme sağlığıyla ilgili testleri yaptırmak gerekiyor.
Üreme sağlığı testi hem anne adayında hem de baba adayında fizik muayene, semen analizi, kan testleri ve diğer özel prosedürlerden oluşuyor. Bebek sahibi olmak için en uygun zamanı bu testler ortaya koyuyor, ayrıca olası bir kısırlık nedeninin tespit edilerek zamanında tedaviye başlanmasını sağlıyor.
Kişiye özel tedavi ile infertilite alarmı her çift için özel olarak hesaplanıyor. Örneğin 30 yaş ve üzerindeki bir kadın herhangi bir doğum kontrolü olmaksızın 6 ay içinde gebe kalmazsa bu sorun olduğu anlamına geliyor, oysa 20-30 yaş grubundaki bir kadın için bekleme süresi bir yıla kadar uzayabiliyor.
Üreme check-up'ı yaptırmak zor mu?
Çiftler üreme check-up’ını duyduklarında testin karmaşık, uzun süren ya da kimi zaman ağrılı, sancılı bir süreç olacağını zannediyorlar. Oysa öyle değil.
Üreme check-up’ı dediğimiz bu testler anne ve baba adayının detaylı öyküsünün alınması, fizik muayene ve sonrasında yapılan semen analizi, kan testleri gibi basit aşamalar ile başlayarak gerekirse biyopsi, laparoskopi, ilaçlı rahim filmi gibi daha ileri tetkikler ile devam edebilen bir süreci ifade ediyor ve kişinin durumuna göre özel bir çizelge oluşturuluyor. Her çift hatta her birey kendine özgü değerlendirilmelidir anlayışı ile kişiye özel tedaviyi etkin bir biçimde uygularken üreme sağlığı testini de anne baba adaylarının hikayesi ışığında oluşturuyoruz. Son yıllarda yapılan çalışmalar doğurganlık şansının kişiye özel uygulamalar ile arttığını kanıtlamaktadır.
Üreme check-up’ının fiyatı ne kadar?
Yapılacak işlemlerin maliyeti de çiftlerin merak ettiği önemli hususlardan biri. Yapılacak testler tamamen kişiye özel planlanır. Testlerin maliyeti konusunda da çiftlerin endişeye kapılmasına gerek yok. Çünkü yeterli ve gerekli testler, çiftlerin çocuk sahibi olma şansını ortaya koyarken tedavi planlamasına da rehberlik edecek çok önemli veriler içeriyor. Çiftler bu testi yaptırmadan çocuk sahibi olmaya kalktıklarında belki de gereksiz ya da yetersiz tedaviler ile hem vakit hem moral kaybedecek hem de istenmeyen uygulamalara çok daha fazla harcama yapmak durumunda kalacak.
Üreme Check-Up'ının Önemi
Gelişmiş ülkelerde çocuğun planlanarak yapıldığını söyleyen Dr. Özörnek, "Üremede check-up kavramının artık gelişmesi ve yerleşmesi gerekiyor. Evlendik, çocuk olursa olur, olmazsa olmaz diye bir şey yok. Eğer çocuk yapmayı planlıyorsanız başınıza gelebilecek kötü sürprizleri önceden engellemeniz lazım".
Kadında yumurtalık deposunu gösteren, erkekte ise spermin durumunu belirleyen çok basit testler var. Teknolojinin gelişmesiyle artık gerçek bilgiye en doğru şekilde ulaşabiliyoruz. 'Anti müllerian' (AMH) adlı hormon yumurtalığın içindeki yumurta kapasitesini ortaya koyuyor. Bana göre kadının menopoza girme yaşını da yaklaşık olarak söyleyen bu testin en önemli özelliklerinden biri de adet döneminin herhangi bir zamanında yapılabiliyor olmasıdır. Erkeklerde de sperm testi de kadınlardaki AMH testi gibi erkeğin üreme kapasitesiyle ilgili detaylı bilgi veriyor. Semen analizi (Spermiyogram) ile erkekten alınan sperm örneklerinin kalitesini yani sayı, şekil ve hareketliliği ölçülendirilebilmiş oluyor.
Evlenmiş olan her çiftin mutlaka bir sperm tahlili, ultrason ve bir AMH testi yaptırması önerilmektedir. Bunlar oldukça basit testlerdir. Aşağı yukarı birkaç saatte sonucun alınabildiği ve büyük bir problem varsa çiftleri erken dönemde uyaran testlerdir.
Kadında yumurtalık deposunu gösteren, erkekte ise spermin durumunu belirleyen çok basit testler var; son dönemde teknolojinin gelişmesiyle de gerçek bilgiye en doğru haliyle ulaşabiliyoruz. “Anti müllerian” adlı hormon (AMH) bize yumurtalığın içindeki yumurta kapasitesini söylüyor. Eğer hormon 1’in altındaysa, o zaman elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. 3-3.5’in üzerindeyse kadının çok fazla yumurtası var demektir. Bir de kadının menopoza girme yaşı yaklaşık olarak söylenebiliyor. AMH testi adet döngüsünün her hangi bir zamanında yapılabiliyor.
Hayatınızın bir döneminde çocuk sahibi olmak istiyor musunuz? Mutlaka 0541 324 58 85 nolu telefondan bizimle iletişime geçerek üreme check-up’ınızı yaptırın!